Komentáre v médiách o rozšírení volebného práva od 16 rokov.

Spravme ďalší krok k lepšej demokracii. Zapojme do volieb mladých 16+.

Bojujú za kontrolu zbraní, za dostupné vzdelanie pre všetky deti, za reálne riešenia klimatickej krízy, proti menštruačnej chudobe či proti fašizmu.

Majú 16 a 17 rokov a sú politicky aktívni a angažovaní, no nemôžu svoj postoj vyjadriť vo voľbách.

Neraz sú pritom angažovanejší ako ich rodičia či starí rodičia, ktorí nezriedka za jediný prejav aktívneho občianstva považujú, keď raz za štyri roky prídu do volebnej miestnosti.

Vo svete silnejú diskusie o znížení veku voličov a niektoré krajiny už k tomuto kroku pristupujú. Slovensko je opäť mimo. Inkluzívnejšie volebné právo nie je u nás ani téma.

Celý komentár si možno prečítať bez potreby registrácie či predplatného v online magazíne Čierna labuť:

https://ciernalabut.dennikn.sk/11875/spravme-dalsi-krok-k-lepsej-demokracii-zapojme-do-volieb-mladych-16/


Spravme ďalší krok k lepšej demokracii. Zapojme do volieb mladých 16+.


Onedlho odštartuje nový školský rok, kedy politici radi navštevujú školy a hovoria deťom a mladým, že mladá generácia je budúcnosť krajiny. Čo tak naplniť tieto slová obsahom a prispieť k tomu, že naša krajina tu bude aj pre mladých? Konkrétne – dať im hlas a umožniť im voliť od 16 rokov.


Medzi hlavné argumenty zástancov zníženia volebného veku patria tie, ktoré hovoria o nutnosti robiť demokraciu inkluzívnejšou, či tie, ktoré upozorňujú na klesajúci záujem občanov o voľby a tiež na starnúci elektorát, ktorému politici čoraz viac prispôsobujú ponuku.


„História demokracie je zápasom za volebné právo pre tie skupiny občanov, ktoré nepatria medzi privilegované… Je najvyšší čas pozrieť sa na volebné právo z novej perspektívy – nielen z pohľadu feminizmu či antirasizmu, ale aj z pohľadu veku,“ píše americký profesor John Wall v knihe Give Children the Vote (2021).

Celý komentár, ktorý rozoberá argumenty odporcov a podporovateľov tejto myšlienky si možno prečítať s predplatným v Denníku N:

https://dennikn.sk/3546785/preco-by-sme-mali-znizit-volebny-vek-na-16-rokov/